Biorę makaron, kroję szparagi i w 15 minut mam genialną kolację. Jest zdrowo i smacznie
Makaron ze szpinakiem i szparagami to kuchnia prosta, szybka, a jednocześnie niezwykle pyszna. Jestem wielką fanką szpinaku i szparagów, więc kiedy tylko pojawiają się w sklepach te drugie, często łączę wszystko w jednej potrawie. I najczęściej jest to danie z makaronem.
Jak zrobić makaron ze szpinakiem i szparagami?
Do przygotowania dania możesz wykorzystać dowolny makaron. Świetnie pasują tu wstążki, ale mogą to być również pióra czy świderki (w zależności od tego, co lubisz i co akurat masz w kuchni).
Do przygotowania potrawy biorę zielone szparagi, których nie obieram. Szczególnie te młode są idealnie miękkie i chrupiące, można je jeść także na surowo. Stąd staram się, aby takie szparagi smażyć jak najkrócej: wrzucam je dosłownie na chwilę na patelnię z masłem, a potem dorzucam do szpinaku i makaronu.
W przepisie podaję szpinak rozdrobniony (może być mrożony), ale może to być także szpinak baby. Możesz go posiekać lub porwać przed wrzuceniem na patelnię, ale można też zostawić całe liście. Ja zwykle stawiam na rozdrobniony szpinak, bo zielone drobinki idealnie otulają kawałki makaronu.
Przepis: Makaron ze szpinakiem i szparagami
Szybkie danie na obiad lub kolację.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 392 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu
- 300 g rozdrobnionego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMakaron ugotuj w osolonej wodzie. Czosnek posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę, dodaj szpinak i smaż chwilę razem, dodaj masło, dopraw solą i pieprzem. Szparagi pokrój (odetnij twarde końcówki) na kawałki, wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem, smaż maksymalnie 2-3 minuty, dopraw.
- Szykowanie daniaUgotowany makaron przełóż na patelnię ze szpinakiem, wymieszaj i w razie potrzeby podlej odrobiną wody z gotowania makaronu. Na koniec dodaj szparagi i wymieszaj wszystko.
Gotowe danie możesz skropić delikatnie sokiem z cytryny i posypać tartym parmezanem.
Inne pomysły na makaron ze szpinakiem i szparagami
Ponieważ sama przepisy często traktuję jak inspirację i lubię eksperymenty, często to samo danie przygotowuję, zmieniając coś za każdym razem. W przypadku makaronu ze szpinakiem i szparagami lubię czasem zrobić sos na bazie śmietanki. Wówczas dodaję do szpinaku śmietanę, mieszam i dopiero dorzucam makaron i szparagi.
Jeśli jesteś fanem zdrowej zieleniny, do szpinaku możesz dołożyć też posiekaną drobno natkę pietruszki albo sezonowe dzikie rośliny, np. czosnek niedźwiedzi, czosnaczek pospolity albo pokrzywę.